петък, 1 септември 2017 г.

Кексчета с шоколад и банани

През годините е доказано, че това е любимият вкус на децата, а и не само - банани с шоколад. Торти с банани и шоколадов пълнеж, кейкове с банани и шоколадови парченца, шоколадов сладолед с банани, гофрети, палачинки или бисквити с течен шоколад и банани, млечен шейк с банан и шоколад - винаги отличен резултат!
За бананово-шоколадовите си мини-кейкчета съм получила най-големия комплимент от най-злоядото и капризно дете, което познавам. И тъкмо от тях съм направила буквално стотици за разни поводи на дъщеря си и съм раздала рецептата на десетки пожелали я. Такава, каквато е била в конкретния случай :)
Защото си нямам твърдо установена. Винаги се хващам за класическата формула и карам на вдъхновение.

А ето такова беше последното ми:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 1/12 ч.ч. бяло брашно
1 бакпулве, разбъркан в брашното
1/4 ч.ч. царевично брашно (около 3 препълнени супени лъжици)
1/4 ч.ч. какао (около 3 препълнени супени лъжици)
1 черен шоколад, раздробен на ситно в чопъра
2 банана, нарязани на малки парченца

Всичко разбивам с миксер - в посочения ред. Само шоколада и бананите разбърквам накрая с лъжица. Замяната на няколко лъжици брашно с царевично винаги дава много добър резултат.
Обичайно ги пека в стандартни хартиени формички. Но отдавна се канех да пробвам фуниите от хартия за печене. И сега имах повод - наскоро си купих някаква, която се оказа на листове, а не на руло :) Т.е. беше лесно за рязане, така че просто опитах.


Количеството се оказа недостатъчно за хубавото напълване на 12 броя - колкото са кофичките ми крем-карамел, които използвах. Но от малките то запълва доста добре около 18-20.


Изпекох ги за около 40 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса.

Отблизо:

И отдалече:

А отвътре - ммм... :)

Слагайте сега кафето!

Няма коментари:

Публикуване на коментар