За бананово-шоколадовите си мини-кейкчета съм получила най-големия комплимент от най-злоядото и капризно дете, което познавам. И тъкмо от тях съм направила буквално стотици за разни поводи на дъщеря си и съм раздала рецептата на десетки пожелали я. Такава, каквато е била в конкретния случай :)
Защото си нямам твърдо установена. Винаги се хващам за класическата формула и карам на вдъхновение.
А ето такова беше последното ми:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 1/12 ч.ч. бяло брашно
1 бакпулве, разбъркан в брашното
1/4 ч.ч. царевично брашно (около 3 препълнени супени лъжици)
1/4 ч.ч. какао (около 3 препълнени супени лъжици)
1 черен шоколад, раздробен на ситно в чопъра
2 банана, нарязани на малки парченца
Всичко разбивам с миксер - в посочения ред. Само шоколада и бананите разбърквам накрая с лъжица. Замяната на няколко лъжици брашно с царевично винаги дава много добър резултат.
Обичайно ги пека в стандартни хартиени формички. Но отдавна се канех да пробвам фуниите от хартия за печене. И сега имах повод - наскоро си купих някаква, която се оказа на листове, а не на руло :) Т.е. беше лесно за рязане, така че просто опитах.
Количеството се оказа недостатъчно за хубавото напълване на 12 броя - колкото са кофичките ми крем-карамел, които използвах. Но от малките то запълва доста добре около 18-20.
Изпекох ги за около 40 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса.
Отблизо:
И отдалече:
А отвътре - ммм... :)
Слагайте сега кафето!
Няма коментари:
Публикуване на коментар