неделя, 27 август 2017 г.

Моите хлебчета



Аз така и не се научих да меся. Обаче преди няколко години си купихме домашна хлебопекарна. Оттогава домашните хлябове, питки и кифли се превърнаха в мания. Предвид първото ми изречение, обичайно търся рецепти на хора, които знаят какво правят, но специално с хляба лека-полека започнах да експериментирам.
И точно защото не знам правилата от опит, честичко се провалям :) С вкуса е ОК, но с визията честичко се излагам. Последният ми експеримент, свързан с производство на багети, за които в последния момент се отказах да вадя специалната приставка и ги оформих как да е на ръка, се оказа фантастичен. Даже спешно го пробвах и на хляб и съм много горда с хрумването си.
Нека споделя (по реда на слагане в машината):

малко зехтин на бъркалките
450 мл хладка вода
1 с.л. сол
1 с.л. кафява захар
500 г брашно тип 650
100 г черно брашно
100 г царевично брашно
50 г фини овесени ядки
50г булгур
2 1/2 ч.л. суха мая
добавки (семена) - по вкус

Хлебчетата измесих в машината, а след оформяне втасваха около половин час под кърпа във фурната на 50 градуса. После ги извадих, засилих я на 200 и докато загрее, ги намазах с малко зехтин. Изпекох на око и може би мъничко ги препекох. Внимавайте!
За хляба използвах програмата за пълнозърнест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар