четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Кейк с тиква и още един тиквен експеримент

Подариха ми 2 големи домашноотгледани тикви и се наложи спешно да ги обработя. Освен печената тиква и торбичките във фризера, произведох и един удивително успешен кейк.

Ето какво сложих в него (по реда на добавяне в купата за разбиване):
3-4 яйца
1 ч.ч. захар и малко отгоре
1/2 ч.ч олио
1/2 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.л. сода за хляб (угасена в млякото)
2 1/2 ч.ч. брашно
2-3 с.л. царевично брашно
2 ч.ч. настъргана тиква (по-скоро надребнена в чопъра)
канела и орехи на вкус(предварително добре разбъркани с тиквата)

Тъй като количеството стана внушително, реших да се порадвам пак на новите си картонени форми за печене:
 Излязоха 7, добре напълнени:
 Изпекоха се за около 30-35 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна:
Ето така:
Вкусно беше!

---
Експериментирах и с някакъв десерт. Напълних до средата йенска тенджера с тиква от чопъра и залях с разбити яйца със захар и ванилия. Долях прясно мляко, одкато ми хареса на гъстота и разбърках добре. Поръсих с канела и изпекох на около 150 градуса.

Приблизително така се получиха пропорциите:

Настъргана тиква
3-4 яйца
1 ч.ч. захар
1 -2 ванилии
прясно мляко - до желаната густота
канела на вкус или за цвят

Няма коментари:

Публикуване на коментар