четвъртък, 28 септември 2017 г.

Памук кифли и погачи в мой вариант

Това вероятно е най-популярната рецепта за тестени изделия. Тя е неизменна, за кето несъмнено си има причина. Много е вкусно! :)
Едва ли има кулинарен сайт или блог, който да не я е представял. Учила съм се от най-добрите. Реших да се упражня и аз по темата по една причина: направих малка промяна и смятам, че вече е съвършена. Поне за вкуса на моето семейство.

Ето моята версия (по реда на слагане в машината):
150 мл олио
250 мл затоплено мляко
250 мл затоплена вода (аз слагам филтрирана)
1 разбито яйце
1 ч.л. сол
2-3 с.л. кафява захар
950 г брашно
7 г суха мая
1 жътък, разбит с малко прясно мляко - за намазване
семена за поръсване

Пълнежи за кифлите:
натрошено сирене с 1 белтък
кренвирши
течен шоколад
мармалад
орехи със захар и канела
каквото обичате, а не съм се сетила :)

Така стана, че напоследък се наложи да правя на 2 пъти през кратко време, та имам разни варианти на снимки. Като се омацам с тесто, брашно и плънки, не снимам поетапно, а нямам винаги под ръка фотограф на разположение, но и така личи колко са апетитнички нещата, които излязоха от фурната :)

Питка 1 - отвън:

И отвътре:

 Кифлички с шоколад (винаги ги поръсвам с маково семе):

Кифлички със сирене (маркирам ги със сусам):

Питка 2 - отвън:

И отвътре:

Кренвиршка:

Обичайно разделям тестото наполовина - за малка погача и 12-18 кифли. Според количеството захар то винаги е по-подходящо или за едното, или за другото, но при всички случаи е много вкусно. Понякога хлябът е малко по-сладък, което му придава леко празничен вкус, друг път - кифлите са по-хлебни и тогава наблягам на солените пълнежи или завишавам количеството на шоколада, за да компенсира :) Никога не може да е само едното или само другото, защото Слънчицето предпочита кифлите сладички, а баща й - соленички, а аз предпочитам мир да има :) И търся баланс, поне когато е възможно такъв да бъде намерен... Памучното тесто дава големи възможности!

По отношение на технологията, за мен е най-лесно да разделя втасалото тесто на 4 еднакви части и да използвам по 2 от тях съответно за погача и за кифли.
Оформям 4 топки, които една по една разточвам на кръгове, които разрязвам на триъгълници. За погачите - на по 12-16, за кифли - на по 8, а за кренвиршки - на по 6.
Кифлите пека върху хартия за печене в тавата от фурната, а погачите - в малка тавичка с керамично покритие.
След като ги навия и подредя, ги слагам да втасват около половин час под кърпа във фурната на 50 градуса. После ги вадя и засилвам фурната на 200 градуса. Докато загрее, намазвам и поръсвам със семена. Изпичането (засякох!) е за около 15 минути, но винаги проверявам с клечка.

Ето някои заснети етапи от работата:



Няма коментари:

Публикуване на коментар