Попаднах на рецептата случайно преди време в Интернет. Толкова ни хареса, че бързо надрасках съставките на листче, което стана част от постоянния реквизит на хладилника:
И добре, че го направих. После съм я търсила много пъти, но не успях да я открия отново. Сега я търсих особено старателно, за да цитирам първоизточника си, но пак ударих на камък.
Единственият й недостатък беше, че става много малко, затова съм завишила съставките с около 50%. И другото е, че смесвам няколко вида брашно - черно, типово, царевично, пълнозърнесто... Каквото имам под ръка или както ми се прище в момента.
По оригиналната рецепта става по-пухкава. По моя начин е по-плътна и засищаща, а създава усещането, че е здравословна ;)
Ето как я направих последния път:
(по реда на слагане в машината за хляб)
70-80 г разтопено краве масло
220-230 мл топло прясно мляко
1 яйце + 1 белтък
1 с.л. сол
3-4 с.л. мед
500 г брашно тип 650
100 г. черно брашно
150 г царевично брашно
11 г суха мая
---
1 жълтък за намазване
семена за поръсване
Така изглеждаше тестото след омесването:
А така след втасването:
И след като го извадих от машината:
Оформих го с малко брашно и го оставих пак за малко под кърпа:
Ето така беше, като я повдигнах след 10-15 минути:
Нарязах на 16 парчета, от които оформих фитили и ги вързах на възелчета. Подредих в тавичка:
Изпекох във вече загрятата фурна. След изпичането я напръсках с вода и задуших под кърпа. После я извадих:
Бон апети!
Няма коментари:
Публикуване на коментар