вторник, 10 април 2018 г.

Пита просто така


Великденските ми усилия нещо не ме удовлетвориха, затова ще пропусна. Но тъкмо по празниците...

...получих заявка за питка, ама да не е като кифла :) Доообреее...

Машината за хляб омеси:
450 мл затоплена филтрирана вода
700 г. брашно тип 650
160 г. царевично брашно
зехтин на бъркалките
чаена лъжичка сол
супена лъжица захар
2 1/2 с.л. суха мая

Оттук поех аз. Извадих, оформих топка с помощта на още малко царевично брашно и оставих за малко под кърпа. Като се понаду, разрязах я на 20 парчета, раздърпах ги на фитили, които навих на рулца и ги наредих както дойде в голяма тава с керамично покритие. Покрих с кърпа и сложих във фурната на 50-ина градуса за около половин час. Намазах с разбит с малко зехтин белтък и поръсих със сусам.



Сложих обратно във фурната и усилих на 200 градуса, давайки възможност на тестото да втасва още малко. След още половин час имахме чудесна пита за ежедневна употреба, която напръсках с малко вода и завих с кърпата за 5-10 минутки, преди да я нападнем с настървение.


Надмина очакванията ми!

Няма коментари:

Публикуване на коментар