понеделник, 21 август 2017 г.

Кексчета с мента и шоколад



Комбинацията от мента и шоколад е любима на моята дъщеря. Наложи се много да помисля, когато заврънка за ментов кейк, защото нищо подходящо не намерих из кулинарните сайтове и блогове, а не е като да не търсих. Когато получих прозрение, стъпих на класическата рецепта и пробвах, срещнах такова одобрение, че се почувствах истински новатор :)
Тези дни реших да си измисля повод и да зарадвам детенцето си с кексчета по моята рецепта. Не съм сигурна има ли разлика между мъфин и къп-кейк, но и двете думи не ми звучат добре в моята уста, а и аз просто насипвам кексовото тесто във формички. Не знам правилно ли е и не ми пука. Затова си ги наричам просто кексчета.

Ето и рецептата:
3-4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
4 торбички ментов чай
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/3 ч.ч. неподсладено какао
1 черен шоколад

Кипвам водата и накисвам чая в нея. Оставям да изстива заедно с торбичките вътре. Така ароматът става много силен. Когато е със стайна температура, изхвърлям торбичките чай и подхващам обичайната процедура. Разбивам яйцата със захарта, добавям олиото, после ментовата отвара, брашното, бакпулпвера и какаото. Накрая пускам начупения шоколад в чопъра, за да стане на прах и дребни парченца, които разбърквам в тестото. После печенето си е стандартно.
Дозата е достатъчна за стандартен кейк или за 24 кексчета.



И две думи за настоящия повод. Момичето ми стана на 15 и половина :)
Понякога изненадата за измислен повод е по-вънуваща от тази за истинските. Проверено е през годините. Впрочем, тестото, използвано при онази проверка, е това за сливовия пай.


Хайде, стига сладкиши, че огладнях :) Бон апети!

Няма коментари:

Публикуване на коментар